ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ικέτης στο Παρίσι ο Τσίπρας για να κλείσει όπως - όπως τη διαπραγμάτευση


ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΤΟ «ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ» ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΧΘΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ

Τη λανθασμένη συνταγή της πολιτικής διαπραγμάτευσης, που είχε ανεπιτυχώς χρησιμοποιήσει και πέρυσι, όταν η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν τα capital controls, προέταξε και χθες, Τετάρτη (13/04/2016), ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι...
Και μπορεί το 2015 η Γαλλία να εμφανιζόταν πιο διαλλακτική απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, όμως τα πράγματα πλέον δεν είναι ίδια και αυτό φάνηκε από τη στάση του κ. Ολάντ, ο οποίος, κατά πληροφορίες, είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η συμφωνία θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.
Μάλιστα, «φωτογράφισε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας πως «κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη», αναφέροντας, βάσει στοιχείων, ότι «η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα».
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ χθες Τετάρτη ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.
Σε κάθε περίπτωση, τα εσπευσμένα ταξίδια του κ. Τσίπρα σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, ερμηνεύονται ως κινήσεις «εσωτερικής κατανάλωσης», αφού τα μέτρα που έρχονται θα είναι για ακόμη μία φορά ιδιαίτερα σκληρά και στρέφονται απευθείας εναντίον των πολιτών.

Ολάντ: Ναι μεν, αλλά...
Κι ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Ολάντ φάνηκε να δείχνει κατανόηση επί των συνολικών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα, ωστόσο, το Παρίσι εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο από τη στάση της Αθήνας και ζητά να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση και να περαιωθεί η αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι θα πρέπει να κινηθεί γοργά ως προς τις διαπραγματεύσεις της με τα κλιμάκια των Θεσμών, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του σεναρίου για Grexit.
Κατ’ άλλες πληροφορίες από γαλλικά ΜΜΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις επιδόσεις της Αθήνας στο προσφυγικό, και το γεγονός ότι ορισμένοι από τους τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο Παρίσι πέρασαν από το ελληνικό έδαφος.

Γαλλικός Τύπος: Οι διαπραγματεύσεις δηλητηριάζονται
Την ίδια στιγμή, πάντως, και ο γαλλικός Τύπος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη στάση που τηρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως προς τις διαπραγματεύσεις.
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι διαπραγματεύσεις δηλητηριάζονται» η εφημερίδα «Le Figaro» επικρίνει την Αθήνα και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «οι διαπραγματεύσεις “σέρνονται” εδώ και έξι μήνες».
Ο κ. Τσίπρας μάταια ψάχνει πλέον για συμμάχους, αφού καθίσταται σαφής η βούληση από πλευράς ΕΕ για ταχεία λήξη του ελληνικού ζητήματος.
Και σίγουρα η εικόνα ενός θετικού κλίματος που θέλησε χθες να περάσει με εύσχημο τρόπο το Μαξίμου δεν συνάδει με αυτό που βλέπουν και εκτιμούν τα κέντρα αποφάσεων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου