ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Δημοκρατία με ...φίμωτρο!! Βάζουν «ρήτρα εχεμύθειας» σε βουλευτές


Την πλήρη «σιωπή» των βουλευτών μεθοδεύει η Βουλή (λες και πρόκειται για πολυεθνική), καθώς στην πρόταση του Νίκου Βούτση για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας, που θα συζητηθεί την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή, προβλέπεται η απίστευτη «ρήτρα εχεμύθειας».

Δηλαδή οι βουλευτές θα υπογράφουν δήλωση εχεμύθειας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, κάτι που θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους».

Για δύο χρόνια
Να σημειωθεί ότι, μολονότι η αρχική σκέψη ήταν το μέτρο να εφαρμόζεται έως και δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους, πλέον αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές θέλουν να έχει ισχύ όσο και η διάρκεια της θητείας τους. Την ίδια ώρα, θα προβλέπεται ότι «ως προς τις πληροφορίες και τα έγγραφα που αναφέρονται στα άρθρα 146 και 147 (αφορούν την παραβίαση μυστικών της Πολιτείας) του Ποινικού Κώδικα, ισχύει απόλυτη απαγόρευση χρήσης τους, ανεξαρτήτως αν συντρέχει το στοιχείο του ιδίου οφέλους».

Σε κάθε περίπτωση, οι παραβάτες βουλευτές δύναται να έρθουν αντιμέτωποι με μείωση μισθού αλλά και προσωρινή αποβολή από το Κοινοβούλιο. Οταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά σύγκρουση συμφερόντων, επιβάλλεται προσωρινός αποκλεισμός του βουλευτή διάρκειας μέχρι δεκαπέντε ημερών από τις συνεδριάσεις της Βουλής και, σωρευτικά ή εναλλακτικά, περικοπή του μισού της μηνιαίας αποζημίωσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου