ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΠΑΡΤΕ ΚΟΣΜΕ ! ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Συγκοινωνίες, ΟΑΚΑ μεταβιβάζονται στο νέο Υπερταμείο


Όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, πλην των αρχαιολογικών χώρων και των αιγιαλών, θα μεταβιβαστεί στο νέο Υπερταμείο το οποίο μάλιστα έχει διάρκεια ζωής… 99 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρώτο παράρτημα για τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπουν άμεσα στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, πρόκειται για τις εξής εταιρείες:

-ΔΕΗ
-ΕΛΤΑ
-ΕΥΔΑΠ
-ΕΥΑΘ
-ΕΛΒΟ
-ΟΑΣΑ
-ΟΣΥ
-ΣΤΑΣΥ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π), Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας, και ΤΡΑΜ)
-ΟΑΚΑ
-Κτιριακές Υποδομές -ΚΤΥΠ, (ο κατασκευαστικός φορέας για όλες τις δημόσιες υποδομές, προήλθε από την ενσωμάτωση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσοκομείων [ΔΕΠΑΝΟΜ] και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ).

Στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών θα μεταβιβαστούν, επίσης, και όλες οι συμβάσεις παραχώρησης των κρατικών εταιρειών του παραρτήματος Δ’, όπως χαρακτηριστικά γράφει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Οι 10 αυτές εταιρείες θα μεταβιβαστούν μεν αλλά προς ώρας δεν θα πουληθούν, κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί.

Η μεταβίβαση στην ΕΔΗΣ θα γίνει αμέσως μόλις καταχωρηθεί το καταστατικό της ΕΔΗΣ στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η μεταβίβαση των μετοχών των εν λόγω επιχειρήσεων δεν επηρεάζει τους εργασιακούς όρους των υπαλλήλων τους.

Σκοπός της ΕΔΗΣ είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να αυξάνει την αξία τους, να τις διαχειρίζεται επαγγελματικά και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση. Αναφορικά με τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις που θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία, θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το ΔΣ της ΕΔΗΣ εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου (δηλαδή του υπουργού Οικονομικών).

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται πως υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ, θα προωθείται πλέον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

ΝΔ: Κρύβουν τις 19 (επιπλέον) ιδιωτικοποιήσεις των φορέων του Δημοσίου

Μια απίστευτη κυβερνητική μεθόδευση καταγγέλλει η ΝΔ. Σύμφωνα με τους βουλευτές του κόμματος από το νομοσχέδιο λείπουν τα παραρτήματα που αναγράφουν τους 19 φορείς του Δημοσίου που μπαίνουν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΕΔΗΣ).

Στον αντίποδα στο συγκεκριμένο παράρτημα που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι όλες οι ΔΕΚΟ που μπαίνουν στα ταμείο και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ (στο σύνολο της) οι αστικές συγκοινωνίες, η ΕΥΔΑΠ, και ο ΟΣΕ. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ισχυρίστηκε ότι τα πάντα είναι κατατεθειμένα, αν και κλείνοντας την ομιλία του έκανε μια μικρή μετατόπιση, λέγοντας ότι «από την συζήτηση θα προκύψει ότι δεν υπάρχει κανένα κενό».

Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ η κυβέρνηση στην αρχή έφερε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι το παράρτημα β’ που είχε κατατεθεί είναι τελικά το παράρτημα δ΄. Ως εκ τούτου, λείπει εκ νέου το παράρτημα δ’ το οποίο περιλαμβάνει τις 19 συμβάσεις παραχώρησης των φορέων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Όπως εξάλλου σημείωσε με ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που απουσιάζουν παραρτήματα που περιλαμβάνουν τις μετοχές, τα ακίνητα και τις συμβάσεις παραχώρησης που μεταβιβάζονται στο Ταμείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου