ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Σπάει όλα τα ρεκόρ ακρίβειας η Ελλάδα.


Κατά 31% υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε γάλα και αβγά.  «Φωτιά» το κόστος στα περισσότερα τρόφιμα
Ρεκόρ ακρίβειας σε γάλα, αβγά, ψωμί και ψάρια καταγράφει η χώρα μας, τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά αγκομαχούν από την ανεργία, τις φορολογικές επιδρομές, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων! ...
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά, ενώ συνολικά το επίπεδο τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat προκύπτει ότι συνολικά η χώρα μας είναι ακριβότερη από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με το επίπεδο τιμών στα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά να είναι υψηλότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 3%.

Στη δεύτερη θέση
Ειδικότερα, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη δεύτερη ακριβότερη χώρα, μετά την Κύπρο, μεταξύ των «28» σε αυτή την κατηγορία προϊόντων. Στα ψάρια η πατρίδα μας είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των πιο ακριβών χωρών μετά τις Δανία, Αυστρία και Σουηδία. Επίσης, είναι η έκτη ακριβότερη χώρα στο ψωμί και στα δημητριακά, με τις τιμές να ξεπερνούν κατά 14% τον μέσο κοινοτικό όρο, αλλά και ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και των λιπών. Μάλιστα, είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε.

Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28». Τα μοναδικά προϊόντα που είναι φθηνότερα σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο είναι τα κρέατα κατά 12%, τα φρούτα και λαχανικά κατά 17% και ο καπνός κατά 24%. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία, που βρέθηκε σε καθεστώς μνημονίου και δεν αποτελεί μεγάλη αγορά, είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει η Eurostat, με εξαίρεση τα γαλακτοκομικά - αβγά, όπου είναι οριακά ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου