ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ο Ερντογάν «ανοίγει την κάνουλα» των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα


Μόνο το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκαν 188 νέες αφίξεις στην Λέσβο – Στους 531 ο απολογισμός της προηγούμενης εβδομάδας – Διπλάσιοι σε σχέση με το διάστημα που προηγήθηκε – Ροές τόσο σε Κύπρο όσο και σε Βουλγαρία...
Η Άγκυρα ανοίγει ολοένα και περισσότερο την «κάνουλα των προσφυγικών ροών» προς το Αιγαίο και την Ευρώπη γενικότερα, επιχειρώντας να πιέσει τις Βρυξέλλες και να αποδεχθούν οι τελευταίες τους όρους της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που γίνονται για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου» η Ελλάδα, η οποία αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία, μέσω Αιγαίου. Τη Δευτέρα (22/8), μόνο τις πρωινές ώρες, το Λιμενικό και η Frontex προχώρησαν στη διάσωση συνολικά 188 προσφύγων και μεταναστών, όταν το προηγούμενο διάστημα είχαν έρθει 581 άτομα, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε, όταν συνολικά είχαν αφιχθεί 266.

Πιο συγκεκριμένα, σκάφος της Frontex προχώρησε στη διάσωση 54 προσφύγων στην περιοχή Χαραμίδα, στη Λέσβο, οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος. Οι 54 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έγινε η ταυτοποίησή τους και ακολούθως τοποθετήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας στο νησί.

Το πρωί επίσης, σκάφος της Frontex εντόπισε και διέσωσε μηχανοκίνητη λέμβο, στην περιοχή Αγριελιά Λέσβου, στην οποία μετέβαιναν 37 πρόσφυγες, οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν στη Μυτιλήνη.

Σκάφος της Frontex εντόπισε ένα ακόμη σκάφος με 24 πρόσφυγες, στην Θέρμη της Λέσβου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Μυτιλήνη και από εκεί στα κέντρα φιλοξενίας.

Στην περιοχή Αγριελιά Λέσβου και πάλι, εντοπίστηκε φουσκωτό σκάφος με 73 πρόσφυγες, τους οποίους διέσωσε σκάφος της Frontex. Άπαντες μετακινήθηκαν στη Μυτιλήνη για αναγνώριση και ακολούθως στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών του νησιού.

Στα 581 άτομα ο απολογισμός της προηγούμενης εβδομάδας
Τις διπλάσιες προσφυγικές ροές κατέγραψε το Λιμενικό Σώμα την εβδομάδα από τις 16 Αυγούστου έως και τις 22 του ίδιου μήνα, σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο ήδη είχαν αυξηθεί.

Σύμφωνα με το συνολικό δελτίο καταμέτρησης, το τελευταίο εφταήμερο διασώθηκαν 581 πρόσφυγες στη θάλασσα του Αιγαίου, έναντι 266 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Αύξηση παρουσίασαν και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Αυτή τη φορά ήταν 14 συνολικά, έναντι 8 του προηγούμενου διαστήματος. Κατά τη διάρκεια των ενεργειών, οι άνδρες του Λιμενικού εντόπισαν και προχώρησαν στη σύλληψη τριών διακινητών, ενώ κατασχέθηκαν τρεις λέμβοι και ένα πλοίο. Τα υπόλοιπα είχαν ήδη βουλιάξει και οι πρόσφυγες διασώθηκαν από τη θάλασσα.

Από τις 15 Ιουλίου, οπότε και συνέβη το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο παρουσιάζουν σταδιακή άνοδο, ενώ η κατάσταση έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αποχώρηση της Τουρκίας από τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσφυγικοί διάδρομοι μέσω Κύπρου και Βουλγαρίας
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα διαπιστώνεται σαφή αύξηση των προσφυγικών ροών, οι διακινητές φαίνεται να έχουν βρει και νέους διαδρόμους για τη διέλευση των προσφύγων σε ευρωπαϊκή έδαφος. Καταγγελίες από την Κύπρο κάνουν λόγο για συντονισμένη και άρτια οργανωμένη επιχείρηση των Τούρκων διακινητών, με την ανοχή της τουρκικής κυβέρνησης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Βουλγαρία, η οποία σπεύδει να κλείσει τα σύνορά της με την Τουρκία, υψώνοντας συρμάτινο φράκτη κατά μήκος τους. Παρόλα αυτά, οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά και η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει περιπολίες του στρατού, ώστε να περιοριστεί η παράνομη είσοδος των προσφύγων στα εδάφη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου