ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Προσφυγικό - Plan B: Μας κάνουν Τουρκία


Οι καραβιές των λαθροεπίκων να έχουν μόνιμο προορισμό την Ελλάδα θέλουν στις Βρυξέλλες!
Μόνιμες δομές στην Ελλάδα για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες
Μεγάλη ανησυχία για τη στάση της Αγκυρας
 84% αυξήθηκαν οι ροές μετά το πραξικόπημα
Τη μετατροπή της Ελλάδας σε Τουρκία, τη δημιουργία δηλαδή ...
μονιμότερων δομών για τους πρόσφυγες αντίστοιχων με αυτές στα σύνορα της γειτονικής χώρας με τη Συρία, ακόμα και τη μεταφορά περισσότερων χρημάτων προς την Αθήνα για να απαλλαγούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τον βραχνά Ερντογάν και τις παλινωδίες και τις απειλές του για ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. ζητούν οι εταίροι μας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος» ομάδα κρατών της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και Γερμανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες πιέζουν για την εφαρμογή ενός ιδιότυπου plan B με πρωταγωνιστή τη χώρα μας. Ενός σχεδίου που ναι μεν διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες, οι οποίες ακόμα επιδιώκουν τήρηση των συμφωνηθέντων, όμως τυγχάνει μεγάλης αποδοχής σε χώρες όπως αυτές της συμμαχίας VISEGRAD (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία) σε μέρος της γερμανικής πολιτικής σκηνής και στην Αυστρία. Ειδικότερα, με γνώμονα ότι οι απειλές Ερντογάν και οι πιέσεις για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες σε μια περίοδο όπου η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, ενώ ταυτόχρονα λόγω της κατάστασης και ο αντιτρομοκρατικός νόμος στη γείτονα δεν δείχνει να αίρεται, η συμμαχία των παραπάνω κρατών δείχνει διάθεση μετατροπής της χώρας μας όχι πλέον σε φυσικό ευρωπαϊκό σύνορο αλλά σε χώρα-καραντίνα για χιλιάδες πρόσφυγες.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες οι ροές από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αυξήθηκαν και πάλι κατά 84%, με τους εγκλωβισμένους να ξεπερνούν πλέον τους 10.000 και τους άνδρες που είναι επιφορτισμένοι για τη φύλαξή τους να δηλώνουν αδυναμία, μέρος των εταίρων μας μιλά για συνθήκες μονιμοποίησης της παρουσίας Σύρων προσφύγων, διακοπή της χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και μεταφορά αυτών των πόρων προς την Ελλάδα.

Αυτό πρόκειται να είναι το κερασάκι στην τούρτα προς την Αθήνα με σκοπό να καταστεί επικοινωνιακά τουλάχιστον πιο ελκυστική η πρόταση αυτή. Παράλληλα, στα σχέδια μιας αρχικής μειοψηφίας κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι να δοθούν υποσχέσεις ενίσχυσης της ακτοφυλακής, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ανακινήθηκε στην Ευρώπη και το θέμα της περαιτέρω προώθησης του περίφημου Ευρωστρατού, με έμφαση τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων. Κύκλοι της Ε.Ε. θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σαφώς πιο πρόθυμη να φιλοξενήσει πρόσφυγες συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ παρόμοια πρόταση, σε μικρότερη όμως κλίμακα καθώς το πρόβλημα δεν είναι ισομεγέθες, φαίνεται να προωθείται και για την Ιταλία.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι μιλάνε και για επιλεκτική προώθηση προσφύγων σε χώρες που θα δηλώσουν με τη σειρά τους διατεθειμένες να φιλοξενήσουν τέτοιους πληθυσμούς, όχι όμως με τον δεσμευτικό-υποχρεωτικό χαρακτήρα που η Κομισιόν μέχρι στιγμής επιδιώκει.

Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη τις τελευταίες ημέρες η αυστριακή κυβέρνηση έχει σηκώσει ιδιαίτερα ψηλά τους τόνους ως προς τις τουρκικές απαιτήσεις και απειλές προς την Ευρώπη, ενώ το πρόβλημα είναι μεγάλο και για άλλα κράτη-μέλη των οποίων οι πολίτες παραμένουν σκεπτικοί για την έλευση τόσο μεγάλου μουσουλμανικού πληθυσμού σε μια περίοδο τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Γερμανία. Επίσης η μεγάλη πτώση της δημοφιλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σε συνδυασμό με το ευρωσόκ από το Brexit δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα.

Η Κομισιόν σε άλλη γραμμή

Από τη μεριά της πάντως η Κομισιόν δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτές τις πιέσεις. Σε επικοινωνία μας με διπλωματικές πηγές τονίζεται ξεκάθαρα ότι «η Επιτροπή δεν έχει βάλει όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Εργάζεται αφενός για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.E. - Τουρκίας, η οποία, παρά τους περί αντιθέτου φόβους και την υψηλή ρητορική της Αγκυρας, συνεχίζει να εφαρμόζεται ομαλά. Αφετέρου ενισχύει την υποστήριξη Ελλάδας και Ιταλίας με χρήματα και ειδικούς ώστε οι χώρες πρώτης γραμμής να έχουν τις αναγκαίες δομές για να αντέξουν».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το φετινό καλοκαίρι βρίσκει την Ελλάδα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρυσι. Τα hot spots και τα κέντρα υποδοχής με επιδότηση ενοικίου επιτέλους λειτουργούν. Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής σύντομα θα έχει επιπρόσθετα σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο, πέρα από τις επιστροφές σε Τουρκία και το κλείσιμο της βαλκανικής οδού που περιόρισαν τις ροές.

Βέβαια το κλείσιμο των συνόρων που επιχειρούν οι Βούλγαροι δημιουργεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση Τσίπρα, όμως αποτελεί και ένα μήνυμα αποτροπής όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως στις Βρυξέλλες πεποίθηση είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περισσότερους λόγους να τηρήσει τη συμφωνία παρά να την ακυρώσει. «Η χρηματοδότηση συνεχίζεται, καθώς 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. συνολικά έχουν ήδη καταβληθεί και ελπίζουμε κάποια στιγμή εντός Οκτωβρίου-Νοεμβρίου να συμφωνήσει και για την αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας έτσι ώστε να κλείσει και το θέμα της βίζας».

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δηλώσεις Μουζάλα στη γερμανική εφημερίδα «Bild», με τις οποίες έθεσε θέμα plan B, αλλά όταν κατάλαβε ότι έτσι προμηνύει αποτυχία χωρίς λόγο ανασκεύασε. Πάντως για την Κομισιόν ξεκαθαρίζεται ότι ο ρόλος που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα δεν είναι αυτός της χώρας-καραντίνα, αλλά αυτός της ευρωπαϊκής εμπροσθοφυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου