ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ολομέτωπη επίθεση Φίλη κατά Εκκλησίας: Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας (Βίντεο)


Συνεχίζεται η κόντρα του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη με την Εκκλησία, έπειτα από την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Με νεότερες δηλώσεις του ο κ. Φίλης όχι μόνο δεν έριξε τους τόνους αλλά επέρριψε ευθύνες στην Εκκλησία για τη στάση που κράτησε κατά την περίοδο της κατοχής και της χούντας.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να διδάσκεται κατηχητικά και προσηλυτιστικά» είπε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Contra και πρόσθεσε:

Η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Με ποιο μέρος ήταν η Εκκλησία και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή;.

Μάλιστα, σημείωσε ότι για αυτούς τους λόγους στη συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερόθρησκο κράτος.

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής
Άμεση ήταν η απάντηση της Αρχιεπισκοπής, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Χάρη Κονιδάρη.

«Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε όποιον υβρίζει ή συκοφαντεί την εκκλησία είναι το ίδιο της το έργο για τους πλέον αδυνάμους για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας πέρα από κάθε διάκριση και για αυτούς του οποίους απευθύνονται πολλοί με πολλά λόγια και κανέναν λόγο», ανέφερε ο κ. Κονιδάρης.

Η κόντρα για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά
Η νέα κόντρα Ιερώνυμου – Φίλη ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι το πρόγραμμα σπουδών έχει «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα» ενώ ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι τα θρησκευτικά πρέπει να μετατραπούν από ομολογιακό σε θρησκειολογικό μάθημα.

«Επειδή το διάβασα το πρόγραμμα σπουδών, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας».

«Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια αυτή, να αναβάλει κάθε νέα πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο λόγος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να υπάρξει ευρύς διάλογος για το θέμα των θρησκευτικών και όχι χρονοδιάγραμμα 10 ή 5 ημερών «αλλά με περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα».

«…Είναι λάθος, ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας», είπε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά ο ίδιος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κάνοντας λόγο για τον «με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου