ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για εξεγέρσεις σε hot spots. Μπα, ΓΙΑΤΙ; ΔΕΝ το περιμένατε; Τόσο άχρηστοι;


Ντόμινο εξεγέρσεων στα νησιά του Bορειοανατολικού Αιγαίου φοβούνται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι «βλέπουν» να πυκνώνουν τα επεισόδια στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών σε Σάμο, Χίο και Λέσβο. Η βασική αιτία λόγω της οποίας διατηρείται το κλίμα ηλεκτρισμένο, είναι η τραγική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, που έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά περίπου 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
Τα στελέχη των γραφείων υποστήριξης ασύλου είναι τρομοκρατημένα, καθώς γίνονται στόχος υβριστικών και άλλων επιθέσεων από αγανακτισμένους μετανάστες που στρέφονται εναντίον τους βλέποντας ότι η παραμονή τους στα νησιά παρατείνεται.
Τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό της περασμένης Τετάρτης στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου ξέσπασαν ταραχές με αφορμή διαμαρτυρία Σύριας σε υπάλληλο της Yπατης Αρμοστείας για την καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος ασύλου.
Με απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας βρίσκονται στη Λέσβο τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από μία διμοιρία βρίσκεται σε Χίο, Σάμο και Λέρο.
Στο πλαίσιο της αυξημένης επαγρύπνησης των Αρχών, έχουν σταλεί στα συγκεκριμένα νησιά δεκάδες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ενώ συντρέχουν και «διμοιρίες υποστήριξης» που επανδρώνονται με άνδρες των τοπικών δυνάμεων.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και αποτελεσματική καταστολή τυχόν εξεγέρσεων.
Καλά πληροφορημένες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα έξοδα για κάθε έναν από τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται στα νησιά ανέρχονται σε 60 ευρώ την ημέρα (22-25 ευρώ για σίτιση και 35 ευρώ για στέγαση).
Αυτό σημαίνει ότι για μία διμοιρία που αριθμεί 20 άνδρες απαιτούνται περίπου 1.200 ευρώ την ημέρα και 36.000 ευρώ το μήνα. Για τις επτά διμοιρίες, δηλαδή, χρειάζονται περίπου 250.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, ύστερα από μία χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία.
Ενδεικτικό του φόβου για επεισόδια είναι ότι οι επτά διμοιρίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παραμένουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο παρότι κατά τη διάρκεια ενός μήνα μπορεί να χρειαστεί να επέμβουν μόνο δύο ή τρεις φορές κατά μέσο όρο.
Το βάρος της πρόληψης έχει πέσει και στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που καλούνται να υποστηρίξουν το πληροφοριακό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου