ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Από το 2018 καταργείται ο ημερήσιος «κόφτης» στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς ακινήτων


Χιλιάδες ακίνητα οφειλετών θα βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ χωρίς κανένα πλέγμα προστασίας για την πρώτη κατοικία
Ακόμη πιο ασφυκτικό καθίσταται από το 2018 το πρέσινγκ της Εφορίας σε 4 εκατομμύρια φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Εντολή των δανειστών είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, μήπως και «αδειάσει» η μεγάλη «δεξαμενή» με τις οφειλές των 100 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο από 5.200 που ήταν το όριο των ημερήσιων κατασχέσεων για το 2017, φέτος αυτό θα εξακοντιστεί στις 9.000 με 10.000.
Κάτι που σημαίνει ότι το 2018 δεν θα υπάρχει ημερήσιος «κόφτης» στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Χιλιάδες ακίνητα οφειλετών θα βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ χωρίς κανένα πλέγμα προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να την χάσουν και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις.
Από το 2018 ενεργοποιείται ο νέος νόμος, που προβλέπει ότι αν δεν πληρώνονται στην ώρα τους οι τρέχουσες οφειλές, τότε αυτομάτως χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων με αποτέλεσμα να αναβιώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να φουσκώνουν σχεδόν 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων, για να βάλει στα κρατικά ταμεία όσο τον δυνατόν περισσότερα έσοδα από τους φόρους που βεβαιώνονται και μένουν απλήρωτοι.
Από τους πρώτους μήνες του 2018 θα ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο.
Την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στην Βουλή.
Το νέο περιβάλλον, το οποίο όσο θα περνούν οι μήνες μέσα στο 2018 θα γίνεται ακόμη πιο σκληρό ( σ.σ. προωθούνται αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.
Οι επιχειρήσεις θα ζοριστούν προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος και για να μην κινδυνέψουν με μπλοκάρισμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Πολλές θα επιλέξουν να καταβάλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην ώρα και να καθυστερούν πληρωμές προς τους εργαζόμενους τους, τους προμηθευτές κλπ.
Η λύση που έχουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για να μην προστεθούν στην τεράστια λίστα των οφειλετών του Δημοσίου, είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Βέβαια είναι μια λύση που κοστίζει, καθώς η τακτοποίηση στις 12 δόσεις επιβαρύνεται με επιτόκιο της τάξεως του 5%.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό το εργαλείο ουσιαστικά υποκαθιστά τον τραπεζικό δανεισμό ο οποίος δεν υπάρχει.
Αντί μια τρέχουσα υποχρέωση να πληρώνεται άμεσα, με αποτέλεσμα να αδειάζει το ταμείο ή ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας ή του φυσικού προσώπου, τακτοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Μέχρι σήμερα, οι οφειλέτες προχωρούσαν στην τακτοποίηση σε 12 δόσεις, αφού μια οφειλή γινόταν ληξιπρόθεσμη.
Και αυτό διότι το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας δεν επέτρεπε τη ρύθμιση μιας υποχρέωσης πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής.
Η τακτοποίηση μιας οφειλής σε δόσεις πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, προέβλεπε μέχρι σήμερα επίσκεψη στην εφορία.
Αυτό άλλαξε.
Μια νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι ακόμη και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε 12 δόσεις, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
Έτσι οι φορολογούμενοι δε θα κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα εμφανίζονται πάντοτε ενήμεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου